Prilagodba
Povećaj tekst
Smanji tekst
Čitljiv font
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Negativni kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Resetiraj postavke
Izjava o pristupačnosti

Općina Lovinac

Krajolik bezvremenske ljepote

 

Planinski kraj

Taj prostor neobične ljepote, okružen je Ličkim sredogorjem na sjeveroistoku, planinskim masivom Resnika na jugoistoku i mitskom planinom Velebit, koja ga dijeli od mora. U sastavu općine nalazi se deset naselja: Gornja Ploča, Kik, Vranik, Lovinac, Raduč, Ričice, Ličko Cerje, Sveti Rok, Smokrić i Štikada u kojima živi oko 1000 stanovnika. Gotovo sva naselja su na 600 mnmv, pa su ljetni dani umjereno topli, a noći idealne za savršeno spavanje uz svjež zrak, mir i tišinu koji remeti samo zvuk lišća na uvijek laganom povjetarcu. Općina Lovinac ima tipične ličke zime, hladne i oštre, s obilnim snijegovima. Upravo zato je ovo idealno mjesto za uživanje i u zimskim sportovima. Nezaboravna su proljeća i jeseni kada prolazeći krajolicima uživate u mirisima i bojama kojima nas priroda daruje.

 


Ljekovite trave

Prekrasne livade prepune su ljekovitog bilja poput gospine trave, stolisnika, kamenjari prekriveni kaduljom, vrijeskom, majčinom dušicom, šume bogate zaštićenom tisom i veprinom, a brojne su i endemske vrste: Kitajbelovog jaglaca, hrvatskog zvonca, sirištare, pakujca. ..Radi bogatstva prirodnih vrijednosti, velik dio područja Općine Lovinac nalazi se  u Parku prirode Velebit, dok je područje Svetog brda i Babinog vrha dio i Nacionalnog parka Paklenica. Prepoznatljivi pejzaž Općine Lovinac, markantna stijena na vrhu brda Zir, zaštićeni je spomenik prirode.


Speleološki raj  

Kroz sva zaštićena područja vode brojne, dobro označene, planinarske staze. Općina Lovinac poznata je i po svojoj geomorfološkoj raznolikosti. Brojne špilje, idealne su za avanturističke speleološke posjete poput: Vraničke špilje koja je još zatvorena za posjetitelje jer je u njoj arheološko nalazište japodske kulture sa ostacima keramike starijim od 2000 godina i za sada je dostupna samo arheolozima, zatim Rokina špilja, špilja u Kizićima koja je uvijek pružala sigurno sklonište lokalnom stanovništvu, te špilja u Ziru, Brkina pećina na Resniku, Zekina jama, Babina jama i Strmotića ponor, dok je špilja Debeljača, za sada najveća na području Općine, tek nedavno pronađena tijekom eksploatacije kamena za gradnju autoceste.


Bogatstvo voda   

Brojni su potoci i kristalno čiste rijeke poput Suvaje, Banice, Ričice, Opsenice i Krušnice koje pružaju gotovo nestvaran prizor očuvane prirode.

Tu su i dva velika akumulacijska jezera Jezero Štikada i Jezero Sveti Rok na kojem je uređena i plaža koja postaje sve omiljenije mjesto uživanja stanovnika u ljetnim mjesecima. One su i sve češće okupljališta ribiča iz cijelog svijeta. Hidrološke osobine područja odraz su dominantne vapnenačno-dolomitne građe Like.

Ovo tipično krško područje obiluje izvorima koji su bili ključni za opstanak stanovnika na ovim prostorima, a nalaze se uzduž svih biciklističkih staza i planinarskih puteva. Nadaleko je poznato čuveno Vrilo mudrosti u Svetom Roku. Upravo bogatstvo krških voda i plodna obradiva tla uvjetovali su veliku naseljenost na području Općine Lovinac. 

 


Bogata prošlost Lovinca

Brojni objekti, od rukom klesanog kamena, danas nas podsjećaju na bogatu prošlost lovinačkog kraja – Zdunić kula, turska kula u Vraniku, šterne i kameni prijelazi preko rijeke Suvaje, kameni bunari, mlinovi...današnji stanovnici ponosni su na svoju slavnu prošlost i tradicijsku baštinu.

Tisućljetna povijesna tradicija seže u prapovijesno doba kada su na ovim prostorima živjela moćna japodska plemena od kojih se danas vide ostaci pet velikih utvrda sa po nekoliko obrambenih zidova čiji se tragovi danas mogu vidjeti po vrhovima brda poput Rukavinske gradine, Vrkljanskih gradina, ostaci japodskih grobova pronađeni su na brdu Piplica, dok stručnjaci pretpostavljaju da je na Cvituši bilo centralno japodsko naselje.   Pokorivši japode, ovaj kraj naselili su rimljani, koji su izgradili cestu čiji ostaci danas predstavljaju veliku turističku atrakciju i jedini su površinski pronađeni tragovi velike rimske ceste koja je povezivala jadransku obalu sa unutrašnjosti. Kroz srednjevijekovno razdoblje lovinački kraj vrvio je životom. Na vrhovima brda brojne su ruševine velikaških utvrda, poput starog grada Lovinca, ostataka srednjevijekovnih zidova na Gradini kod Vranika, Novak kule...koje danas tek čekaju prava arheološka istraživanja.

Bez obzira što je cijelo područje tijekom Domovinskog rata raseljeno, a gospodarstva uništena, sve više stanovnika vraća se na svoja stoljetna ognjišta. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva obnavljaju tradicijsku proizvodnju čuvenog ličkog krumpira i sira škripavca, proizvoda od ljekovitog bilja, meda i lokalnog voća, ponovno se tradicionalnim načinom obrađuje vuna i prema stoljetnim uzorima, nastaju prelijepe rukotvorine.