Prilagodba
Povećaj tekst
Smanji tekst
Čitljiv font
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Negativni kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Resetiraj postavke
Izjava o pristupačnosti

O općini

Dobrodošli na stranice općine Lovinac

Općina Lovinac je smještena na južnom rubu Ličkog polja, a obuhvaća područje od 342 km. Kada se vozite autocestom A1 u smjeru Dalmacije, prema tunelu Sveti Rok i vidite brdo s prelijepom kamenom stijenom - Zir, na našem ste području. Ako se previše ne žurite skrenite na izlazu Gornja ploča, prema Lovincu ili na izlazu Sveti Rok. Doživite nedirnute ljepote ličkog krajolika, bistrih potoka i rječica, netaknute prirode i ljubaznih stanovnika lovinačkog kraja. Općina Lovinac je mala i napredna općina koja se potpuno orijentirala na razvoj gospodarstva zasnovanog na održivom turizmu i poljoprivredi.


Danas se u općini Lovinac provode brojni domaći i međunarodni projekti. Ukupan razvoj općine Lovinac pomno je planiran i njezin razvoj odvija se prema smjernicama i mjerama programa strateškog razvoja. 

U cilju što većeg očuvanja svojih prirodnih resursa, kulturnih i tradicijskih vrijednosti Općina je, u suradnji s brojnim međunarodnim organizacijama, pokrenula projekt održivog razvoja ruralnog turizma zasnovanog na vrednovanju naslijeđa…jer…upravo ono što je do nedavno bilo kočnica ekonomskog razvoja: malo stanovnika, disperzija naselja, male poljoprivredne površine i nerazvijena poljoprivreda, danas je postalo najveća komparativna prednost Općine Lovinac. 
 

Posebno moramo istaknuti najveći međunarodni projekt koji se provodi u Ličko-senjskoj županiji, financiran također sredstvima EU, a koji provodimo u suradnji sa svim nadležnim ministarstvima Republike Hrvatske. To je razvojni međuregionalni projekt: „Podrška povećanju utjecaja društveno-gospodarskog razvoja Centra planinskog turizma Sveto Brdo u Ličko-senjskoj županiji” ili kraće, Centar planinskog turizma „Sveto brdo”, u kojem nam je partner i susjedna Općina Jasenice. Taj projekt daleko nadilazi granice naše male općine i od državnog je značaja, upravo zato se i sredstvima Svjetske banke financira i Centar za edukaciju u turizmu „Sveto brdo” koji bi morao pripremiti konkurentnu radnu snagu, s područja regije, za velike mogućnosti zapošljavanja koje će pružiti realizacija CPT „Sveto brdo”. Turizam i regionalna proizvodnja hrane i obrtničkih proizvoda, pri uvjetima velike prometne dostupnosti – upravo su oni aduti s kojima Hrvatska računa biti konkurentna na europskom i svjetskom tržištu u budućnosti. 

Lika je oduvijek bila jedno od najatraktivnijih područja Hrvatske. S Velebitom, najimpresivnijim hrvatskim planinskim masivom, čistim vodama, čistim tlom, očuvanim krajolikom i malim brojem stanovnika predstavlja i jedno od najatraktivnijih područja za razvoj tradicijske poljoprivrede i planinskog turizma – područje općine Lovinac, na svom teritoriju, objedinjuje sve komparativne prednosti Like. 

I zato dođite i što prije posjetite naš lovinački kraj.