Prilagodba
Povećaj tekst
Smanji tekst
Čitljiv font
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Negativni kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Resetiraj postavke
Izjava o pristupačnosti

Manifestacije na području općine Lovinac

Posjetite nas i zabavite se s nama!

DANI SIRA I LIČKOG KRUMPIRA

Dani sira i ličkog krumpira je gastro manifestacija koja se od 2013. godine odvija u općini Lovinac. Lički krumpir zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla te, kao takav, uz kvalitetu svog sastava koja je uvjetovana tradicijom i podnebljem na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu, te tržištu Europske unije.

Središnji događaj Dana sira i ličkog krumpira je gastro manifestacija unutar koje se održava prezentacija kulinarskih osobina krumpira i sira  uz degustaciju. Priprema se tradicionalno ličko jelo - "pole" od različitih sorti krumpira čiji je vrhunac ocjenjivanje i odabir najbolje sorte za pripremu ličkih pola. Kao komplementarna namirnica uz svaki krumpir ide i sir kojeg posjetitelji mogu degustirati i kupiti kod lokalnih OPG-ova.

Osim gastro dijela održava se i izbor najtežeg i najneobičnijeg krumpira, različite igre za djecu te kulturno umjetnički i zabavni program. Manifestaciju upotpunjuju izlagači domaćih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu...

Namjera manifestacije je promocija ličkog krumpira, motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije i organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom te obogaćivanje turističke ponude Općine koja se u konačnici želi brendirati kao Općina Ličkog krumpira.

"Zaštita proizvoda Lički krumpir temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i na njegovom ugledu vezanom uz dugu tradiciju uzgoja. Proizvodnja Ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like. Za proizvodnju Ličkog krumpira koristi se sjemenski krumpir sorata Desire, Bintje ili Viktorija ili drugih sorata sličnih karakteristika čiji sadržaj suhe tvari iznosi minimalno 19%. Ima glatku do hrapavu ljusku, pokožica je žute do smeđe ili crvenkaste boje, a boja mesa gomolja je svijetlo bijele do žute boje. Veličina gomolja je minimalno 35 mm te je duguljasto ovalnog oblika. Okus Ličkog krumpira je specifičan – brašnast odnosno prhak upravo radi većeg postotka suhe tvari, koji je zbog specifične klime područja Like još izraženiji, te čini Lički krumpir posebnijim u odnosu na krumpire proizvedene u drugim područjima. Povoljne prirodne uvjete za uzgoj „Ličkog krumpira“ iskoristili su stanovnici područja Like koji na tom području ima dugu tradiciju uzgoja, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh." (www.mps.hr)

Dani sira i ličkog krumpira odvijaju se krajem rujna, vidimo se!

 

LOVINAČKI ADVENT

Lovinački advent ideja je Lovinačkog turističkog foruma kako bi se svaki kraj godine priveo u što veselijem i prigodnijem božićnom ruhu. Ova manifestacija zaživjela je 2022. godine pod brdom Cvituša na svima poznatom Izletištu Cvituša. Svaki vikend kroz prosinac do 07. siječnja za sve posjetitelje organizirani su događaji ispunjeni sa pregršt zabave, dobrom hranom, prodajom domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova i Udruga. Iz godine u godinu program se poboljšava, nadopunjava i prilagođava svim dobnim skupinama.

SRCE VELEBITA

Festival  biciklizma Srce Velebita trodnevno je  biciklističko događanje rekreativne naravi kroz koji se sudionici u organiziranim vožnjama s licenciranim biciklističkim vodičima provode prekrasnim Velebitom, lovinačkim krajem i drugim dijelovima Ličko – senjske županije.

Težina staza, odnosno njihova dužinska te visinska razlika, ovisi o konfiguraciji terena. Za samu vožnju dovoljan je MTB dok se E-MTB preporuča svima koji bi voljeli uživati u vožnji i prirodi bez puno napora ili su slabije kondicije.

Festival je namijenjen svim ljubiteljima biciklizma i prirode bez obzira na dob, spol, fizičku i tehničku sposobnost. Osobe mlađe od 18 godina mogu sudjelovati u vožnji isključivo u pratnji roditelja ili odgovorne odrasle osobe.

Više o samoj manifestaciji možete pogledati na linku.