Prilagodba
Povećaj tekst
Smanji tekst
Čitljiv font
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Negativni kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Resetiraj postavke
Izjava o pristupačnosti

Manifestacije na području općine Lovinac

Posjetite nas i zabavite se s nama!

Dan Ličkog krumpira

Dan Ličkog krumpira je gastro manifestacija koja se od 2013. godine odvija u općini Lovinac.
Lički krumpir zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla te, kao takav, uz kvalitetu svog sastava koja je uvjetovana tradicijom i podnebljem na kojem se uzgaja, spada u proizvode koji su apsolutno poželjni na hrvatskom tržištu, te tržištu Europske unije.
Središnji događaj Dana Ličkog krumpira je gastro manifestacija unutar koje se održava prezentacija kulinarskih osobina krumpira uz degustaciju. Priprema se tradicionalno ličko jelo - "pole" od različitih sorti krumpira čiji je vrhunac ocjenjivanje i odabir najbolje sorte za pripremu ličkih pola.
Osim gastro dijela održava se i izbor najtežeg i najneobičnijeg krumpira, različite igre za djecu te kulturno umjetnički i zabavni program.
Manifestaciju upotpunjuju izlagači domaćih proizvoda, konzumnog i sjemenskog krumpira, sredstava za ekološki prihvatljivu zaštitu...
Namjera manifestacije je promocija ličkog krumpira, motivacija poljoprivrednika na ozbiljnije i organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom te obogaćivanje turističke ponude Općine koja se u konačnici želi brendirati kao Općina Ličkog krumpira.
"Zaštita proizvoda Lički krumpir temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i na njegovom ugledu vezanom uz dugu tradiciju uzgoja. Proizvodnja Ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like.
Za proizvodnju Ličkog krumpira koristi se sjemenski krumpir sorata Desire, Bintje ili Viktorija ili drugih sorata sličnih karakteristika čiji sadržaj suhe tvari iznosi minimalno 19%. Ima glatku do hrapavu ljusku, pokožica je žute do smeđe ili crvenkaste boje, a boja mesa gomolja je svijetlo bijele do žute boje. Veličina gomolja je minimalno 35 mm te je duguljasto ovalnog oblika. Okus Ličkog krumpira je specifičan – brašnast odnosno prhak upravo radi većeg postotka suhe tvari, koji je zbog specifične klime područja Like još izraženiji, te čini Lički krumpir posebnijim u odnosu na krumpire proizvedene u drugim područjima. Povoljne prirodne uvjete za uzgoj „Ličkog krumpira“ iskoristili su stanovnici područja Like koji na tom području ima dugu tradiciju uzgoja, a postao je i glavna prehrambena namirnica koja je zamjenjivala kruh." (www.mps.hr)

Dan Ličkog krumpira odvija se posljednje subote u rujnu, vidimo se!