Prilagodba
Povećaj tekst
Smanji tekst
Čitljiv font
Sivi tonovi
Visoki kontrast
Negativni kontrast
Svijetla pozadina
Podcrtane poveznice
Resetiraj postavke
Izjava o pristupačnosti

Gastronomska ponuda na području općine Lovinac

Gdje kušati lička tradicionalna jela

Stanovništvo ovog kraja se u prošlosti većinom bavilo stočarstvom, poljodjeljstvom, mlinarenjem, te iskorištavanjem šume. To je uveliko određivalo način njihove prehrane i spravljanja jela. (www.likaworld.net) Kuhinja odražava životne navike života na planinama, među šumama i pašnjacima, gdje su ljeta kratka, a zime hladne što ograničava raznovrsnost ponude hrane. Ova se kuhinja odlikuje jednostavnošću (kuhanje i pečenje na otvorenoj vatri) kao što je slučaj i s regijama bližim moru (Dalmatinska Zagora i središnja Istra), no svakodnevna jela uglavnom sadrže kontinentalne proizvode - palenta , kuhani krumpiri ili polovice krumpira pečene zajedno s njihovom ljuskom-pole, kiseli kupus, grah, kozje i kravlje mlijeko te izvrsni sirevi (sir zvani basa, i dimljeni sir), meso, janjetina, ovčetina, svinjetina te divljač. Ovo je područje također bogato gljivama i samoniklim biljem, a poznato je i po izvrsnim jakim rakijama šljivovicama te rakijama od šumskog voća ili onima miješanima s medom.(http://www.uniline.hr/hrvatska/gastronomija.php)

Na području općine Lovinac nalaze se dva bistroa u kojima možete kušati tradicionalna lička jela ili jela po Vašem ukusu. U Svetom Roku nalazi se Bistro Braja (kontakt: 053/636-173), a u Ličkom Cerju nalazi se Bistro Lika (kontakt: 053/681-103). Ukoliko nas posjetite u zimskim mjesecima na našem Izletištu Cvituša ugostit će Vas naš vrijedni Medo u svom baru u kojem se nude isključivo lička jela.

U prekrasnom ambijentu pivnice Pupi u Svetom Roku možete uživati u ličkom pivu, dok u centru Lovinca možete ispijati kavu u kafiću "Mustang" uz pogled na park.